![](/media/lib/118/n-reka-d9b2a0ae75034f4397d40f2e23c1dd16.jpg)
Rdzeń może więcej niż sądzono
12 lutego 2019, 13:43Rdzeń kręgowy jest w stanie przetwarzać i kontrolować bardziej złożone funkcje, takie jak położenie ręki w przestrzeni.
![](/media/lib/50/spiew-616616b5f4b624c1da5685c6c61f02b3.jpg)
Leczenie śpiewem
16 czerwca 2009, 08:46Naukowcy z Londynu rozpoczęli testy kliniczne, w ramach których zamierzają sprawdzić, czy i ewentualnie w jakim stopniu lekcje śpiewu pomagają osobom z ciężkimi chorobami płuc. Uważają, że umiejętność kontrolowania oddechu jest w ich przypadku bardziej niż przydatna.
![](/media/lib/120/n-ksiazka-6d0e31bda531c049f65353a097c45f1b.jpg)
Biblioteki walczą z głodem
28 listopada 2013, 07:41W USA coraz więcej bibliotek pozwala czytelnikom płacić kary za przetrzymanie książek za pomocą produktów spożywczych.
Czosnek i cebula przeciwko nowotworom
2 grudnia 2006, 15:49Ludzie, którzy uwzględniają w swojej diecie duże ilości czosnku i cebuli, rzadziej chorują na kilka typów nowotworów.
![](/media/lib/48/skora-e46138b36e246afbc1a7bc472dc2a62c.jpg)
Komórki szpiku naprawiają skórę
5 kwietnia 2011, 09:48Specjaliści z Królewskiego College'u Londyńskiego i Uniwersytetu w Osace zidentyfikowali specyficzne komórki szpiku, które mogą się przekształcać w komórki skóry, by naprawić uszkodzenia tkanki (Proceedings of the National Academy of Sciences).
![](/media/lib/340/n-kobieta-z-krepowanymi-stopami-9da4828706eaee055135fc7fb7affad5.jpg)
Szkielety kobiet z okresu dynastii Ming ujawniają ewolucję zwyczaju krępowania stóp
25 lutego 2019, 19:11Krępowanie stóp było praktykowane w Chinach przez ponad 1000 lat. Zwyczaj ten znamy dzięki zachowanym dokumentom, butom znalezionym w pochówkach przedstawicielek elit oraz świadectwom ostatnich kobiet, które przeszły bandażowanie. Dopiero stosunkowo niedawno archeolodzy zaczęli analizować pod tym kątem szkielety.
![](/media/lib/51/czerwona-cebula-ca85c64cb7449ba91635dec800b8529d.jpg)
Wytrzymałość ze skórki
25 czerwca 2009, 10:25Kwercetyna, przeciwutleniacz występujący w skórce czerwonej cebuli, jabłek, jagód i winogron, znacznie zwiększa wytrzymałość u osób, które regularnie nie ćwiczą (International Journal of Sports Nutrition and Exercise Metabolism).
![](/media/lib/180/n-mimi-foundation-15aa07d16c59ce07ed0da34829eea1e7.jpg)
Sekunda zapomnienia o chorobie
9 grudnia 2013, 12:23Mimi Foundation zaprosiła do udziału w projekcie "If only for a second" 20 osób z nowotworami. Ponieważ wszyscy zgodnie podkreślali, że zapomnienie o chorobie nawet na moment jest niemożliwe, ochotników poddano metamorfozie wyglądu, tak by dać im taką szansę, choć jedną sekundę...
Ziarna i ryby zapobiegają astmie
12 grudnia 2006, 11:29Dzieci, które jedzą duże ilości produktów pełnoziarnistych oraz ryb, rzadziej chorują na astmę — donoszą naukowcy na łamach pisma Thorax.
![](/media/lib/38/posilek-7f09ef876b2a7d48ea8c0eb499f94667.jpg)
Widząc kogoś z nadwagą, jemy więcej
20 kwietnia 2011, 11:05Ludzie jedzą więcej, gdy zobaczą kogoś z nadwagą lub otyłością. Nie dzieje się tak tylko wtedy, gdy świadomie skupią się na swoich prozdrowotnych celach (Journal of Consumer Research).